Indhold
Créme Brûlée
Gammeldags rabarberkage
Hanne's superboller
Løgtærte med tomat
Rød kyllinge-karry
Ingredienser:
4 æggeblommer
5 dl piskefløde
65 g. sukker
65 g. rørsukker til karamelisering
1 vaniljestand
Fremgangsmåde:
Skær vaniliestangen op og skrab
kornene ud. Varm fløden op under svag varme og tilsæt vanilie. Varmen
får vanilien til at afgive smag. Fløden må ikke koge.
Rør æggeblommer og sukker sammen til en ”æggesnaps”. Hæld derefter 1 dl
af den varme fløde i, og rør godt sammen. Når æggesnaps og fløde er
blandet, kommes resten af fløden i. Rør godt rundt.
Fjern luftbobler fra blandingen. Brug en ske eller varm boblerne væk
med en crème brûlée-brænder.
I ovnen
Hæld blandingen i små, ildfaste skåle. Sæt skålene i bradepanden, og
fyld den med kogende vand, så det når op til midt på skålene. Vandet
sikrer, at temperaturen omkring skålene ikke bliver for høj.
Sæt bradepanden med skålene i ovnen i ca. 35 min. ved 170 grader. Sæt
bradepanden midt i ovnen.
Karameltop
Crème brûléen er færdig, når den føles lidt fast. Den kan stadig godt
se for flydende ud, når den tages ud af ovnen, men den bliver mere
fast, når den køles.
Køl cremen ned i køleskab i 4 timer. Cremen skal være helt kold, og
skal serveres kold.
Drys rigeligt med sukker på toppen af cremen, og ryst det overskydende
af, så der kun ligger det tilbage, som sætter sig. Varm sukkeret op med
en crème brûlée-brænder. Gør det ad flere omgange. Sukkeret skal danne
en mørkebrun karamel top.
Server
Server cremen, mens den endnu er kold, og toppen er lun, sprød og
lækker. Pynt evt. med lidt friske bær.
Ingredienser:
Dej
175 g. smør
100 g. sukker
2 spsk. vanillesukker (efter vores smag gerne lidt mindre /jn)
1 knsp. salt
3 æggeblommer
250 g. mel
2½ tsk. bagepulver
5-6 spsk. mælk
Marengs
3 æggehvider
200 g. sukker
100 g. valnødder
600 g. rabarber
Fremgangsmåde:
Blødt smør, sukker, vanillesukker og salt røres godt sammen og
tilsættes æggeblommerne. Mel og bagepulver sigtes sammen og kommes i
massen skiftevis med mælken.
Rabarberne vaskes, skæres i stykker på 2-3 cm og lægges til tørre på et
viskestykke. Æggehviderne piskes stive og lige efter lidt tilsættes
sukkeret. Rabarber og nødder vendes i marengsen.
Dejen presses godt sammen i bunden af en smurt form og marengsen
fordeles ovenpå.
Kagen bages i bunden af ovnen ved 175 grader i 55 minutter. Hold øje
med marengsen ikke bliver for mørk. Kan evt. dækkes til med staniol
efter 10-15 minutter. (Kagen kan også bages i en lukket kuglegrill /jn)
Serveres med flødeskum eller creme fraiche.
Ingredienser:
Dej
175 Gram Mel
100 Gram Smør/magarine
1/2 Teskeer Salt
2 Spiseskeer Ymer eller cremefraiche
Fyld
Bacon i tern
Sød chilipulver
Porrer i skiver
Champignon i skiver eller kvarte
Broccoli i små buketter
- eller andre grønsager efter smag og behag
Tomat i skriver
Salt, peber, basilikum
2 Stk Store eller 3 små æg
2 Deciliter Fløde
250 Gram Reven ost (1 pose mozzerala)
Fremgangsmåde:
Hak mel og smør grymet med kniv eller food processor. Tilsæt salt og
saml dejen med ymer. Læg den køligt en times tid (behøver den ikke, men
bliver ikke dårligere af det).
Steg bacon sammen med den søde chilipulver på en pande og stil til
side. Brug den afsmeltede fedt fra baconen til at stege champignon og
herefter de andre grønsager af i (det steges af for at undgå vandet i
grønsagerne gør tærten snasket og usammenhængene).
Pist æg, fløde/mælk, salt og peber.
Rul dejen ud og læg den i en smurt tærteform. Fordel bacon og grønsager
i tærten. Fordel tomatskiverne på tærten, drys med basilikum og hæld
æggeblandingen over.
Bag tærten 30-40 min. ved 200-210 gr midt i ovnen - cirka halvejs
drysses revet ost over. Kan serveres lun såvel som kold, evt. med en
dressing af lidt ymer 1 halvt løg og en halv tomat.
Ingredienser:
850 g. mel
150 g. margarine
75 g. sukker
2 æg
1 knivspids salt
75 g. gær
4 dl. Mælk
Fremgangsmåde:
Gæren udrøres i lunken eller kold mælk.
Margarinen smuldres ellers røres ud i ¾ af melet, så det ligner revet
ost.
Tilsæt de øvrige ingredienser og den udrørte gær.
Dejen æltes eller røres godt igennem. Tilsæt evt. mere mel, så dejen
slipper.
Dejen sættes til hævning i 30-40 minutter på et lunt sted.
Form dejen til 24-30 boller og lad dem hæve i 30 minutter.
Bages midt i en almindelig ovn ved 200 grader i 10-12 minutter. I
varmluftovn ved 170-180 grader i 12-15 minutter.
Ingredienser:
Dej
175 Gram Mel
100 Gram Smør/magarine
1/2 Teskeer Salt
2 Spiseskeer Ymer
Fyld
3 Stk Løg
1 Spiseskeer Smør
4 Stk tomater
Salt, peber, basilikum
2 Stk Store eller 3 små æg
2 Deciliter Fløde
250 Gram Reven ost (1 pose mozzerala)
Fremgangsmåde:
Hak mel og smør grymet med kniv eller food processor. Tilsæt salt og
saml dejen med ymer. Læg den køligt en times tid.
Rul dejen ud og læg den i en smurt tærteform. Prik dejbunden og sæt
formen 15 min. i køleskab. Skær pillede løg i skiver og damp dem 2 min.
i smør over svag varme. Skær tomaterne i skiver og drys dem med salt,
peber og klippet basilikum (tørret kan også bruges).
Læg tomater og løg i tærtebunden pisk æggene med fløde, salt og peber
og hæld æggemassen i tærtebunden. Drys reven ost over og bag tærten
30-40 min. ved 200-210 gr midt i ovnen. Serveres lun, evt med en
dressing af lidt ymer 1 halvt løg og en halv tomat.
Ingredienser:
900 gram kylling i mindre stykker (gerne underlår)
6 store fed hvidløg
3 x 1 cm frisk ingefær
2 store tomater (eller 1 dåse flåede tomater)
1 spsk. koncentreret tomatpuré
1 tsk. spidskommenfrø (stødt spidskommen kan også bruges)
4 spsk. olie
350 gram hakkede løg
4 tsk. chilipulver (eller tilsvarende frisk)
3 tsk. stødt koriander
½ tsk. stødt gurkemeje
1 lille tsk. garam masala
salt
6 dl. kyllinge-fond eller -bouillon
1 tsk. cider-eddike
Fremgangsmåde:
Blend hvidløg sammen med ingefær, tomat, tomatpuré og spidskommenfrø.
Varm olien i en gryde og steg løgene, til de er gyldne. Kom chili i,
tæl til 5 og tilsæt så ½ dl. vand og rør godt rundt. Bring det i kog og
tilsæt koriander- og gurkemejepulver og rør konstant i 1 minut. Kom
garam masala i og dryp med lidt vand. Rør grundigt og sauter i 1 minut.
Kom kylling i sammen med salt og suter kødet i krydderierne i 5
minutter, mens du rører, så krydderierne ikk sætter sig fast i bunden
af gryden. Efter 3 minutters forløb rører du tomatblandingen i. Efter
yderligere 2-3 minutter kommer du kyllingefonden i og lader retten koge
til kyllingen er mør. Rør så eddiken i og kog det i 1 minut.